In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

BRANDWEER NIEUWEHORNE MOET ZICHZELF "REDDEN"

Oranjewoud: Maandagmiddag kwam er bij de brandweer Nieuwehorne een melding binnen van een buitenbrand in Oranjewoud.

De brandweerlieden  rukten vol goede moed naar de opgegeven locatie aan de Bienema Oostingweg. Daar aangekomen bleek er in het bos een boom in brand te staan. 

Drie brandweerlieden togen te voet richting boom en de en brandweerauto zou hen volgen. Maar al snel bleek dat de brandweerauto de brand niet kon bereiken. De brandweerauto raakte achteruit rijdend vast op het drassige pad en groef zich in, in de modder. Nu moest de brandweer zichzelf een keer "redden".

Gelukkig zijn mensen van de brandweer en zeker die van het korps Nieuwehorne niet voor één gat te vangen. Een brandweerman kwam namelijk met zijn privé bestelauto naar Oranjewoud gekomen om de collegas te helpen. 

Snel werd het nodige blusmateriaal overgeladen naar de bestelauto en gingen een aantal brandweerlieden richting brandende boom. 

De overige bemanningsleden van de auto gingen aan de slag om het voertuig uit de modder te krijgen. Dat ging niet zomaar, want zo'n brandweerauto met alles er op en er aan weegt toch snel een paar ton. Na een paar pogingen werd besloten het water uit de tank te laten lopen en zijn er wat graafwerk verricht. De wielen werden vervolgens ondersteund door een aantal balken waardoor het voertuig weer grip kreeg.

Intussen was de boom ook geblust en konden de brandweerlieden weer terug naar de kazerne.

Foto's: Sjoerd Hofstra Click to enlarge image 3.jpg

 
Brandweer Nieuwehorne in actie bij Keetbrand en Mestbultbrand
Gepubliceerd op 1 januari, 2014

OUDEHORNE: De brandweer van Nieuwehorne had Nieuwjaarsmorgen om 9.11 uur de eerste melding van het Nieuwe Jaar. De hulp werd gevraagd om een brandje te blussen onder een keet aan de Schoterlandseweg in Oudehorne. De brand was snel onder controle. Er werd een gasfles veilig gesteld. De brandweer heeft ook de keet van binnen geïnspecteerd.

DE KNIPE: ‘S Middags om 14.00 uur werd weer een beroep gedaan op de brandweer van Nieuwehorne. De blusgroep moest naar de Ds. Veenweg in De Knipe. Bij een boerenbedrijf was brand ontstaan bij de mestbult. De brandweer bluste de brand. De boer hielp ook mee en heeft de mestbult uit elkaar getrokken.

 
We zijn super trots op deze brandweermannen”: zei de bewoonster
Gepubliceerd op 22 november, 2013

KATLIJK: De brandweer van Nieuwehorne werd vrijdagavond opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Kerkelaan in Katlijk. Door de meldkamer werd er een bluswagen, hoogwerker van Heerenveen en een watertankvoertuig opgeroepen.

Rond 19.00 uur ziet de bewoonster van de woning dat de schoorsteenpijp roodgloeiend is. Ze gaat daarop direct naar de buren toe en vraagt wat ze het best kan gaan doen. De alerte buurvrouw reageert direct door 112 te bellen.

De bewoners zijn zeer content met de snelle komst van de brandweer van Nieuwehorne. “We zijn super trots op deze brandweermannen”: zei de bewoonster. Door de snelle opkomst en snel handelen van de brandweer kan meer schade aan de woning worden voorkomen. De brandweer heeft de schoorsteenpijp gereinigd.

Foto Hielke Weening

 
Brandweer Nieuwehorne in actie voor stormschade
Gepubliceerd op 5 december, 2013

BONTEBOK. Brandweer Nieuwehorne moest donderdagavond uitrukken naar de Tweede Compagnonsweg in Bontebok. Een boom, die in de slootwalstond, was door de storm omgewaaid en blokkeerde de weg. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en opgeruimd.

Foto Jelle de Vries

 
340 kalveren omgekomen bij brand Oudehorne
Gepubliceerd op 29 oktober, 2013

OUDEHORNE: Bij een grote brand in de Tjongervallei in Oudehorne zijn dinsdagavond 340 kalveren omgekomen. De brand brak rond kwart over zeven uit, vermoedelijk in de luchtwasinstallatie, op de kalvermesterij.

De mesterij is verdeeld over drie stallen. Een van de drie brandde af. Daarin stonden 340 jonge dieren. Ongeveer twintig kalveren konden worden bevrijd en zijn de weilanden ingejaagd.

Brandweerkorpsen uit Jubbega, Oldeberkoop, Nieuwehorne en Heerenveen kwamen om het vuur te helpen blussen.

Vorig jaar 22 december 2012 was hier bij de boerderij ook al een heftige brand, zie de beeldenhttp://www.flitsnieuws.nl/index.php?p=57775/middelbrand-in-bedrijf-aan-de-tjongervallei/

Foto Hielke Weening

 
Brandweer Nieuwehorne helpt dier in nood
Gepubliceerd op 5 september, 2013

KATLIJK: Woensdagmorgen rond 7.oo uur werd de brandweer van Nieuwehorne opgeroepen voor hulp van een dier in nood.

De locatie was aan de Schoterlandseweg in Katlijk. Bij aankomst van de hulpverleners werden zij gedirigeerd naar grasveld achter een woning. Daar liep een damhert met een groot gewei dat het pad kwijt was. Het dier liep steeds op het veld maar rondjes kwam daardoor steeds weer vast te zitten in de bedrading.

Na zorgvuldig en diervriendelijk optreden van de brandweer van Nieuwehorne werd het dier gevangen en kon veilig over de omheining worden gezet.

 
Schade noodweer vooral bomen in Mildam
Gepubliceerd op 6 augustus, 2013

MILDAM: Dinsdagmorgen werd duidelijk wat het noodweer aan schade heeft aangericht in de omgeving van Mildam. Het zijn vooral de tientallen bomen die zijn omgewaaid of de takken die zijn afgebroken.

Op camping het Geele Bosch is een boom op een caravan gekomen. Op dezelfde weg is een gaslekkage geweest en was de medewerkers van de energiemaatschappij druk bezig om alles te herstellen. Verderop in het drop een groot aantal bomen op de weg. Medewerkers van groenvoorziening, Caparis en diverse hoveniersbedrijven waren druk bezig om de takken en bomen weer op te ruimen. Op een enkele lanen liggen tientallen bomen om.

De brandweer van Nieuwehorne kwam op de Breedsingel in Katlijk nog in actie omdat twee grote takken dreigden naar beneden te komen. Brandweer Heerenveen kam met de hoogwerker ter plaatse om te assisteren. Bij een boerderij was een gedeelte van een mestsilo weggewaaid. Ook op enkele boerderijen waren dapkannen verschoven of naar beneden gekomen.

Foto Hielke Weening

 
Trampoline vloog over woning tijdens noodweer in Mildam
Gepubliceerd op 5 augustus, 2013

MILDAM: De brandweer van Mildam moest maandagavond vele malen in actie komen voor stormschade. De eerste melding kwam binnen even voor tien uur. De brandweer werd verzocht om te gaan naar de Schoterlandseweg om dat daar een boom over de weg lag. Al snel werd duidelijk dat er iets meer dan een boom was omgewaaid.

“Het gebeurde allemaal binnen tien minuten”:  verteld een Mildammer. Bomen werden uit de grond gerukt, vielen op woningen en op voertuigen. Zelfs paaltjes van gasleidingen lagen om! Bij een woning aan de Schoterlandseweg was een trampoline van de achtertuin over de woning in de voortuin terecht gekomen.

De eigenaar van een manege kon zijn erf niet meer op of af. Twee grote bomen lagen over het pad. De brandweer van Nieuwehorne had het er druk mee. Er werden twee bulldozers ingezet om de bomen aan de kant te duwen of te verplaatsen. In en rondom Mildam lagen allemaal afgewaaide takken langs de weg of bij de bewoners op het erf.

Dakplaten waren verschoven of weggewaaid en een tuintrap werd achter in het weiland weer terug gevonden. Halverwege de avond kreeg brandweer Nieuwehorne een melding van een gaslekkage.

Foto Hielke Weening

 
Brandweer Nieuwehorne in actie voor vreemde lucht
Gepubliceerd op 22 juni, 2013

KATLIJK: De brandweer van Nieuwehorne kreeg zaterdagmiddag om 14.51 uur een melding van een vreemde lucht op De Kleppelslag in Katlijk. Politie en brandweer komen met spoed ter plaatse.

Er is een melding van een bewoner gekomen dat er een gaslucht of iets dergelijks wordt waargenomen in of in de nabijheid van de woning. De brandweer van Nieuwehorne doet een controle in de betreffende woning maar kan niets waarnemen. Buiten in de straat is er wel een bepaalde geur waar te nemen.

Uit voorzorg wordt er een putdeksel uit het wegdek geopend en gecontroleerd. Ook dat geeft niets aan dat er iets loos is. Na nog een inspectie verderop in de straat en omliggende straten levert ook niets op.

Waarschijnlijk door de stevige regenbuien, water in het riool of de mest die door boeren op het land wordt verspreidt is de oorzaak van de lucht geweest.

Foto Hielke Weening

 
Burgemeester bedankt brandweermensen voor hun inzet
Gepubliceerd op 9 juni, 2013

HEERENVEEN: Burgemeester van der Zwan van Heerenveen bedankte vanmorgen via Twitter de brandweermensen die hebben geholpen bij het blussen van de brand op

” Brandweermensen betrokken bij de brand op De Kavels: bedankt voor de inzet. Door jullie krachtdadig ingrijpen zijn bedrijfspanden gespaard”!

Brandweer van Tjalleberd(tankautospuit), Heerenveen (tankautospuiten en hoogwerker), Joure (grootwater transport en tankautospuit), Nieuwehorne(tankautospuit) en Drachten (Autoladder) kwamen ter plaatse voor de bluswerkzaamheden.

Foto Hielke Weening

 
Brandweer rukt uit naar schoorsteenbrand Mildam
Gepubliceerd op 17 februari, 2013

MILDAM: Zondagavond even na kwart over acht kwam er voor brandweerkorps Nieuwehorne een melding van een schoorsteenbrand. Brandweer Nieuwehorne en de hoogwerker van Heerenveen kwamen naar De Karn in Mildam.

Bij aankomst van de bluswagen kan de bewoner aan de brandweer vertellen dat er vlammen rondom de schoorsteenkap zichtbaar waren. De hoogwerker wordt in stelling gebracht en de brandweermedewerkers controleren alles in de woning. Met behulp van de hoogwerker wordt er vanaf bovenaf in het schoorsteenkanaal gekeken. Al gauw blijkt dat er bovenin de schoorsteen iets heeft gebrand. Nadat dat is verwijderd is de zaak onder controle.

Foto Hielke Weening

 
Meer artikelen...
Ongevallen
Branden
Overige uitrukken